A maszkról...egy különvélemény a teljesség igénye nélkül!


Ez a téma nem elsődlegesen a mozgatórendszerhez kapcsolódik, ám annyian foglalkoznak vele, annyi szemszögből, hogy úgy döntöttem, megírom a magam különvéleményét. 

Ez nem más mint a maszkok kérdése. Viseljük, ne viseljük, mire jó? 
Kezdjük az elején. Valóban maszkról beszél mindenki, jobb esetben szájmaszkról. A boltok ajtajaira is az van kiírva, hogy szájmaszk használata kötelező. Azonban, ezek igazából orr-, szájmaszkok. Talán szerencsésebb is lenne így hívni, ugyan hosszabb. Ez elkerülhetné a félreértéseket. Nem akarok naivnak tűnni, nem azért hordják az emberek az orruk alá biggyesztve, mert ezt olvasták az ajtón, hanem azért mert így kényelmesebb vagy így sikerült. Ez azonban merőben helytelen.
Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization - WHO) véleményével sem értettem egyet. Ma nem olvastam el, az aktuális álláspontot. Nagyon sokáig azt képviselték, hogy nem kell maszkot viselni, csak annak aki beteg. Ezt a nézőpontot nagyon sokáig át is vették, egy az egyben, az országok döntéshozói. Valahol értem, mert felelősség nélkül lehet azt mondani, hogy ez a WHO ajánlás.

Akkor nézzük. Függetlenül attól, hogy melyik maszkról beszélünk (sebészeti, FFP1, FFP2, FFP3) elsődlegesen a környezetünket védjük vele. A sebészeti maszkok az egészségügyben használatosak elsősorban, az FFP besorolásúak pedig munkavédelmi eszközök. A munkavédelemben szükséges kritériumoknak megfelelnek az FFP-s maszkok. Általában a leírásukban szerepel is, hogy mekkora méretű részecskék kiszűrésére alkalmasak. Nem nagyon találtam olyan leírást, hogy vírusokkal és baktériumokkal mire képesek.
A WHO ajánlás és a maszkok leírása is arra mutat rá, hogy nem azt védi a maszk, aki hordja, hanem azokat akik a környezetükben vannak. Amikor, ezt a gondolatot megértjük, azonnal világossá válik miért ver le a víz, amikor a boltban látom az atyafit amint lehúzza a maszkot, tüsszent vagy köhög egy embereset, majd akkurátusan visszahelyezi a maszkot az arcára.

Nem győzöm hangsúlyozni: Az én maszkom téged, a Te maszkod engem véd!

Jöhet a következő kifogás, nem vagyok beteg. Illetve a kérdés, ki a beteg? Nos, ezt igyekeztem magamnak nagyon leegyszerűsíteni. Mindenkit potenciális (lehetséges) vírushordozónak tekintek. Így, nagyon egyszerű a képlet. Zárt helyre megyek, ahol többen is vannak, maszkot veszek, nem csak a számat takarva, az orromat is.
Teszek ide egy jó kis képet, ami nagyon jól szemlélteti a lényeget.

Azt írja itt, hogy a maszk ilyen (bal oldal) hordása pont olyan, mintha így hordanánk az alsógatyát (jobb oldal). Hordjuk helyesen a maszkot!
 
Ez azért fontos, mert az orron keresztül is ki lehet fújni a vírust, nem csak a szájon. Amennyiben a bejutást is gátolja valamicskét, az orron is be lehet szipákolni a vírust, nem csak szájon át.

Nézzünk még néhány esetet, amit nem nagyon tudok értelmezni:
  1. Autóban egyedül, maszkban - ki fog minket megfertőzni a saját autónkban, amikor egyedül utazunk? Szerintem senki. Ha a család ül benn sincs sok értelme. 
  2. Utcán, kerékpáron maszkban - ebben kicsit több ráció van mint az autósban, de nem sokkal. Szabad téren, nem tömegben, nem valószínű, hogy lefertőzünk másokat, hacsak nem tudjuk, hogy fertőzöttek vagyunk. Akkor meg ugye otthon kellene csücsülni a karanténban és nem az utcán flangálni. A levegőben is megmarad ez a fránya korona vírus, de igen rövid ideig. Megértem, hogy jobb az óvatosság, és mint potenciális hordozó maszkot visel valaki az utcán. Csak akkor is értsük meg, hogy nem vagyunk nagyobb biztonságban. Másokra vigyázunk.

Ami a legfontosabb:

- közösségben hordjunk maszkot
- mossunk gyakran kezet, akár csak szappannal (ha van fertőtlenítő még jobb)
- tartsuk be az előírt védőtávolságot

Mindezek alátámasztására hozok még pár ábrát



Keresési eredmények webhelylinkekke

Mit is látunk?
A bal oldali ábrán, egy köhögés után 15 másodperccel, ennyi kórokozó van a levegőben maszkkal és maszk nélkül 2-4-6 méter távolságban a köhögő személytől.
Jobb oldal, ennyi kórokozót bocsátunk ki magunkból a környezetbe maszk nélkül és maszkban:
  • egy tüsszentéssel
  • 1 perc nótázás
  • 1 perc beszéd
  • két köhögés

Végül, de nem utolsó sorban, szerda (2020.07.15) 0.00 órától színek szerinti besorolásba kerültek az országok. Ami az utazást és következményeit befolyásolja. Beillesztem ide az aktuális színeket. A lista dinamikusan változhat, ezért érdemes ellenőrizni utazás előtt.


Megjegyzések

  1. A fentiek margójára jegyzem meg, hogy a mai napon Csongrád-Csanád megyében volt országosan a legtöbb új COVID-19 fertőzött ember azonosítva.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az első lépés...